Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Augusztus 24. 11:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Országos tiszti főorvos: nincs járványveszély Magyarországon a bevándorlók miatt

Országos tiszti főorvos: nincs járványveszély Magyarországon a bevándorlók miatt

Nincs járványveszély Magyarországon, mivel a bevándorlók nem terjesztenek olyan kórokozókat, amelyek veszélyt jelentenek a lakosságra - mondta az országos tiszti főorvos hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Paller Judit közölte: járványügyi kockázat viszont van, mivel a bevándorlók egészségügyi állapotát nem ismerik, és származási országukban más járványügyi szabályok érvényesek.
A magyar lakosság azonban védett, köszönhetően többek között a magas oltottságnak - emelte ki a tiszti főorvos.
Hozzátette: a migránsok elsősorban szifilisszel, hepatitis B-vel és C-vel, valamint HIV-vírussal fertőzöttek, ezek a betegségek azonban nemi úton, illetve vérrel terjednek, így a fertőződéshez szoros kontaktusra lenne szükség. A bevándorlóknak segítő önkéntesek sincsenek veszélyben, ha betartják az előírásokat, tehát használják a megfelelő védőfelszereléseket, és ügyelnek a rendszeres fertőtlenítőszeres kézmosásra - mondta.
Paller Judit beszélt arról is, hogy nagyon nehéz a migránsokat megvizsgálni. Hiába írják ugyanis elő a jogszabályok, hogy a menekültstátuszért folyamodó, befogadóállomásokon elhelyezett külföldiekről értesíteni kell a járási tiszti főorvost, aki elrendeli a szűrésüket, a 14 ezer behívottnak eddig csupán öt százaléka, mintegy 500 ember jelent meg a vizsgálatokon. További problémát jelent, hogy később ők is "eltűnnek", ezért megfontolandó lenne, hogy a szűrés időtartamára olyan helyen tartsák őket, ahonnan nem tudnak elmenni - hangsúlyozta.

bjr \ bti \ bhi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben