Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2024. Június 21. 12:04, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Viktor: háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíció jött létre Weber vezetésével

Orbán Viktor: háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíció jött létre Weber vezetésével

Háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíció jött létre Brüsszelben Manfred Weber vezetésével - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Berlinből nyilatkozva.

Orbán Viktor Magyarország számára kulcskérdésnek nevezte, hogy a világgazdaság nyitottnak maradjon. Magyarország nem tud a mostani életszínvonalon élni, ha csak a tízmillió magyar gazdasági piacára számíthat - fogalmazott, hangsúlyozva, tragikus volna "a világ többi részétől való elzárkózás".

Kiemelte: a nyitott világgazdaság akarásában Németország is a szövetségesünk, hiszen ők is termelő ország, és el kell adnia a termékeit a világban.

Orbán Viktor a Mercedest hozta fel a két ország közötti gazdasági kapcsolat példájaként, jelezve, hogy a járműgyártó 3800-4200 új munkahelyet hoz létre Kecskeméten, "hét lakat alatt tartott" új modellek és a hozzájuk szükséges alkatrészek gyártására.

Hangsúlyozta: átalakuláson megy keresztül a német ipar, a kérdés az, hogy ebben a technológiai váltásban van-e, lesz-e helye a magyaroknak, "és a válasz az, hogy lesz", hiszen a németek ezeket a fejlesztéseket tekintélyes részben Magyarországon hajtják végre, sok ezer új munkahelyet hozva létre, részt véve a mérnök- és a szakmunkásképzésben.

Ezt kell megerősítenem először is a kancellárral - közölte a magyar kormányfő a német partnerével a nap folyamán tartandó megbeszélésről.

Kijelentette: "a mindenkori német kancellárral a német-magyar gazdasági együttműködésre rá kell ütni a kóserpecsétet". Elsődleges cél garantálni a magyar részvételt a német gazdasági fejlődésben - mondta.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a német kancellár szövetségese, hiszen mindkét állam érdeke a nyitott világgazdaság, akárcsak az, hogy Európában visszaszorítsák azokat az erőket, amelyek ennek az ellenkezőjét akarják.

Megemlítette: mivel július elsejével Magyarország veszi át az unió soros elnökségét, Olaf Scholz kancellárral megbeszélik "a nagy európai kérdéseket" is, áttekintve, "Magyarország milyen ügyeket tesz az asztalra, meddig akar azokkal előre jutni". Példaként Szerbia uniós tagságát, az adócsökkentés, a családtámogatások ügyét, az európai gazdaság versenyképességének javítását említette.

Orbán Viktor kiemelte: az uniós állam- és kormányfőknek a héten megtartott informális ülésén a baloldali pártok bejelentették, hogy egyezséget kötöttek egymással, a magát jobboldalinak mondó, de a szövetségkötések esetén mindig balra elmozduló Európai Néppárt (EPP) pedig csatlakozott a baloldalhoz.

A létrejött koalíció megállapodott egy olyan programban, ami nem jó Magyarországnak, különbözik a magyar emberek gondolkodásától. Ez egy háborúpárti koalíció, összeálltak azok, akik továbbra is, sőt gyorsuló ütemben akarják belevinni Európát a háborúba - fogalmazott.

Hozzátette: Németországban a II. világháború óta elképzelhetetlen, súlyos militarizálódás zajlik.

A koalíció második programja migrációpárti, ők a Soros-terv végrehajtói - jelentette ki, hozzátéve, Soros György már 2015-ben megírta, hogy minden évben be kell hozni egymillió migránst Európába, és ennek finanszírozásához ő szívesen ad kölcsönt az európaiaknak.

Lakosságcsere zajlik Európában, a fehér, keresztény, európai ember fogy, a migránsok száma emelkedik, a muszlim közösséghez tartozók száma radikálisan nő - figyelmeztetett.

A koalíció a versenyképesség kérdésében - tehát, hogy hogyan lehet megerősíteni az ipart, több munkahelyet, magasabb fizetéseket és jobb életet biztosítani az embereknek -, az "adóemelés oldalán áll, tehát nem piacbarát", ami nem jó az európai gazdaságnak - mondta. Háborúpárti, gazdaságellenes és migrációpárti koalíció jött létre - összegzett.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az EPP a hagyományos, mérsékelt, konzervatív és kereszténydemokrácia képviselete helyett mindig elviszi a szavazóit balra, ezért nem jobboldali, hanem baloldali többség jön létre Európában.

Az európai parlamenti választást értékelve kifejtette, az utóbbi időben a néppárt választásról választásra ugyan begyűjti a mérsékelt, jobboldali szavazók támogatását, de ahelyett, hogy jobbra kötne koalíciót, elmegy, és bal oldalra köt, azaz "ellopja, eltolja" jobbról balra a szavazókat.

"Ez a dicstelen szerep az, amit az Európai Néppárt játszik, és ezért hiába tolódtak el a közvéleményben az erőviszonyok a jobboldal javára, ezt nem lehet direktben érvényesíteni most Brüsszelben" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, indirekt lépésekkel, vagyis szövetségek és megállapodások megkötésével azonban egyre erősebb lesz a jobboldal.

Felidézte, komoly dilemmával küzdenek két-három választás óta a jobboldali érzelmű európai emberek, mert tekintélyes részük nem akar az erőteljes, egyre erősödő, többek között a magyar, olasz, francia pártokat magában foglaló jobboldalra szavazni, a mérsékeltebb, a hagyományos kereszténydemokráciát preferáló jobboldali szavazók pedig inkább az EPP-nek szavaznak bizalmat.

Rámutatott, miután az európai választások nemzeti alapon zajlottak, a nem jobboldali kormányok szinte minden európai országban meggyengültek vagy megrendültek. Példaként említette a belgiumi vagy a francia választási eredményeket.

A jobbra tolódás létezik, azonban az egészből azért nem lett hatalmi váltás is, mert az EPP mindig elviszi a szavazóit balra, ezért nem jobboldali, hanem baloldali többség jön létre Európában - hangoztatta.

Címkék: orbán viktor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Meghosszabbítja, de harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Belföld

Bemutatták a Ganz elektromos midibuszát

Bemutatták szerdán Budapesten a cseh-magyar koprodukcióban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát - közölte a magyar gyártó az MTI-vel.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.