Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 05. 07:04, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Olcsóbb az új SZÉP-kártya az utalványokhoz képest

Olcsóbb az új SZÉP-kártya az utalványokhoz képest

Évi legfeljebb 450 ezer forint tölthető fel a SZÉP-kártya három 'zsebébe', amelyekből üdülésre, meleg ételre és egészségmegőrzésre lehet majd költeni.

A szállodákat kiemelte a szabályozás, ugyanis náluk mindhárom zsebből lehet majd fizetni. A cégek számára olcsóbb megoldást hoz az új béren kívüli juttatás.

Január 1-jén életbe lépett a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) új szabályozása. Az új cafeteriaelem egy olyan adókedvezményes kártya, amely meleg étkezésre, üdülésre és egészségmegőrzésre is használható.

Körtvélyessy László, a kártya bevezetéséért felelős miniszteri biztos azt mondta a K&H Bank sajtótájékoztatóján, a három terület, amely a kártya 'zsebeinek' nevezett, a legkedveltebb béren kívüli juttatásokat egyesíti. A munkavállalók ugyanis 2011-ben 88 százalékban választották a melegétel-utalványt és 50 százalékban az üdülési csekket – írta meg az [origo].

Az új kártya 'zsebeit' külön-külön keretösszeggel töltheti fel a munkáltató. Szálláshely-szolgáltatásra évi maximum 225 ezer, melegételre 150 ezer, rekreációra 75 ezer forint tölthető, vagyis évente a SZÉP-kártyára összesen legfeljebb 450 ezer forint utalható adókedvezménnyel.

A szálláshelyeket kiemelte a szabályozás, ugyanis a szállodákban bármely zseb terhére lehet majd fizetni. A tevékenység kódjától (teáor-kód), amely a számlán is feltűnik, függ, hogy melyik zseb terhére fizet a szolgáltatások igénybe vevője.

Körtvélyessy szerint az állam számára azért előnyös a kártya, mert készpénzt vált ki. Egy jegybanki tanulmányra hivatkozva azt mondta, hogy ha Magyarországon a nyugat-európai átlagon lenne a bankkártya-használat (amelyhez a SZÉP-kártya is hasonlít), akkor 100 milliárd forintot lehetne megspórolni.

A SZÉP-kártya előnyének nevezte azt is, hogy fehéríti a gazdaságot, a turizmus értékesítésével növeli a GDP-t és munkahelyeket teremt, gyorsítja a szállásadók felé történő kifizetést. Még nem tudni mekkora a SZÉP-kártya piaca - mondta, de abból ki lehet indulni szerinte, hogy az üdülési csekkből 50, a ételutalványból (amely a hideg ételeket is magába foglalja) 200 milliárd fogyott tavaly.

Tóbiás János, a Danubius Hotels általános vezérigazgató-helyettese szerint a cégek azért járnak jól, mert az üdülési csekkhez és a melegétel-utalványhoz képest kisebb adminisztrációval jár, például 5 évre érvényes a K&H kártya, vagyis nem kell havonta kiosztani, mint az utalványokat. Emellett a szolgáltatóhelyi jutalék az üdülési csekk 6 százalékával ellentétben csak 1,5 százalék, vagyis a cégek számára olcsóbb is lesz.

Tóbiás ugyanakkor pontosításokat is kért. Szerinte a rekreációs zsebet össze kell hangolni a még működő egészségkártyával, meg kell oldani még azt is, hogy az egyes kibocsátók kártyáit a többi kibocsátó leolvasó készüléke is elfogadja, illetve tisztázni kell, hogy a szállodák miként ellenőrizhetik, hogy van-e elég fedezet a kártyán.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során