Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 31. 17:51, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Nem lesz a Hit Gyülekezetéé a hajdúsámsoni iskola

Nem lesz a Hit Gyülekezetéé a hajdúsámsoni iskola

Hajdúsámsonban továbbra is az önkormányzat működteti a korábban a Hit Gyülekezetének átadni tervezett egyetlen helyi általános iskolát.

Hajdúsámsonban továbbra is az önkormányzat működteti a korábban a Hit Gyülekezetének átadni tervezett egyetlen helyi általános iskolát, amely januárban átkerül állami kezelésbe - jelezte Hamza Gábor, a település független polgármestere pénteken az MTI-nek.

Az önkormányzat korábban úgy döntött, hogy öt évre átadja a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény működtetési jogát a Hit Gyülekezetének. A minősített többséggel meghozott határozat ellen tiltakozott a Fidesz helyi képviselőcsoportja, a Jobbik pedig demonstrációt szervezett és aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megakadályozza az önkormányzati határozat végrehajtását.
Időközben a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt az ügyben, mert kérdésessé vált a nem egyházi iskolát választó tanulók elhelyezése. Emiatt a kormányhivatal bírósághoz is fordult.
Bár a hajdúsámsoni önkormányzat közben gondoskodott a világnézetileg semleges oktatási intézményről - a sámsoni gyerekek a 26 kilométerre lévő Szabolcs megyei Szakoly iskolájába járhattak volna - a kormányhivatal a bírósági határozat meghozataláig felfüggesztette a működési engedély kiadását a Hit Gyülekezetének.
Hamza Gábor szerint már minden jogi eljárás okafogyottá vált, a közoktatási törvény szerint ugyanis tanév közben nem lehet iskolát átadni. Ez azt jelenti, hogy bármiként dönt a bíróság, a Hit Gyülekezete nem működtetheti a hajdúsámsoni iskolát, az január elsejéig továbbra is önkormányzati iskola marad, január elsején pedig átkerül az államhoz - magyarázta a polgármester.
Hamza Gábor hozzátette: a tervezett átszervezés miatt nem vittek el tanulókat az iskolából, csupán néhányan távoztak, akiknek a szülei vagy elköltöztek a településről, vagy hatosztályos gimnáziumba íratták a gyereküket.
A diákok egyébként az eddigi huzavonából semmit nem érzékeltek, a tanítás az új tanévben ugyanúgy folytatódik, mint ahogyan júniusban befejeződött a hajdúsámsoni iskolában - közölte Hamza Gábor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk