Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Január 30. 07:00, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Lerövidítik a karanténkötelezettséget az oltottak számára Horvátországban

Lerövidítik a karanténkötelezettséget az oltottak számára Horvátországban

Horvátországban a koronavírus ellen beoltottak számára tíz napról hét napra rövidítik a karanténkötelezettséget, amely öt nap után feloldható lesz negatív antigén gyorsteszttel

- jelentette be Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója szombaton, a válságstáb ülését követően.

Az intézkedések azután lépnek életbe, hogy a HZJZ megfogalmazza a pontos ajánlásokat - tette hozzá.

A döntést azzal magyarázta, hogy a koronavírus omikron változatának lappangási ideje valamivel rövidebb ideig tart, és a betegség lefolyása is enyhébb, mint a korábbi variánsok esetében volt. Mindazonáltal emlékeztetetett arra, hogy az új vírustörzs megkerüli az immunrendszert, így a felgyógyultak és a beoltottak is újra megfertőződhetnek. Azok számára, akik nincsenek beoltva, továbbra is tíz napig tart majd a elkülönítés - húzta alá az igazgató.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: február 1-jétől a hónap végéig meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket, és csak a határátlépési szabályokban lesznek változások.

Figyelembe véve az Európai Unió útmutatásait, a beutazáshoz 365 napról 270 napra csökkentik a Covid-igazolványok érvényességi idejét két oltás esetén. Azok, akik nem rendelkeznek Covid-igazolvánnyal, továbbra is 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigén gyorsteszttel is átléphetik a határt. A felgyógyultsági igazolás érvényességi ideje 180 nap - magyarázta a tárcavezető.

A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 15 416 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 41-en hunytak el. Kórházban 1936 beteget ápolnak, közülük 183-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 293 314-en kaptak védőoltást, közülük 2 007 945-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A horvát statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint az országban 17 százalékkal nőtt a halálozási arány a koronavírus-járvány alatt. 2021-ben 63 611-en haltak meg, a második világháború óta a legtöbben. Csak tavaly decemberben 7313 fő hunyt el, s ez 57,6 százalékkal több, mint az elmúlt öt év átlaga ugyanebben az időszakban.

A szomszédos Szlovéniában szombatra 14 878 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 11 beteg halt meg. Kórházban 726 beteget ápolnak, közülük 124-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 260 758-an kaptak védőoltást, közülük 1 209 834-en mindkét adagot felvették.

A szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) szerint a kórházi kezelés kockázata a 65 év felettieknél a legmagasabb, közülük pedig sokan még mindig nincsenek beoltva. Szlovén járványügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az enyhébb tünetek miatt sokan alábecsülik az omikron vírustörzs okozta megbetegedések veszélyeit.

A ljubljanai orvosi egyetem előrejelzése szerint a napokban tetőzhet a járvány az országban, majd azt követően várhatóan csökken majd a napi új esetek száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése