Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2017. December 21. 13:03, csütörtök | Életmód
Forrás: feol.hu

Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást a Nemzeti immunizációs programban.

az egészségügyi dolgozók számára pedig kötelező lesz a kanyaró elleni oltás is, így szükség esetén ők is ingyen oltást kapnak.

A Magyar Nemzetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatta a tervezett változásokról. A tárca közlése szerint a bárányhimlő elleni vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető be a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik – olvasható a lap szerdai számában.

Hozzátették: bár a betegség általában enyhe lefolyású fertőzés, immunhiányos csecsemőknél életveszélyes lehet.

„Cseppfertőzéssel terjed és nagyon ragályos, 15-16 éves korára a lakosság 95 százaléka átesik rajta”.

Magyarországon a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét. Az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 között változott 1998 és 2016 között, míg a kórházban ápolt betegek aránya 0,7-1,7 százalék között mozgott.

Az Emmi szerint azokban az országokban, ahol az oltási rendbe illesztették a bárányhimlő elleni vakcinát, az éves megbetegedések száma 80-90, a kórházi ápolások száma 80, míg az orvoshoz fordulásoké 60 százalékkal csökkent.

feol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 10:29, vasárnap | Életmód

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.

2024. Június 16. 10:24, vasárnap | Életmód

Már több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.

2024. Június 15. 11:01, szombat | Életmód

Európai vadmacskák születtek a Szegedi Vadasparkban

Három európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik - közölte az állatkert szombaton közösségi oldalán.

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.