Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Március 22. 14:18, szerda | Belföld
Forrás: NAV

Hamis autódiagnosztikát kínált a webáruházában

Hamis autódiagnosztikát kínált a webáruházában

A NAV munkatársai hamis autódiagnosztikai eszközöket és autóalkatrészeket, illetve illegális szoftvereket foglaltak le nagy mennyiségben egy Győr-Moson-Sopron vármegyei vállalkozástól.

A cég ügyvezetője interneten kínálta eladásra a hamisítványokat, amivel a becslés alapján 95 millió forint kárt okozott a jogtulajdonosoknak.

A pénzügyőrök figyeltek fel egy vállalkozás internetes hirdetéseire, melyekben jóval a piaci ár alatt kínáltak különböző autódiagnosztikai eszközöket és hozzá való szoftvert. Volt köztük olyan gyári program is, aminek az eredeti változata kereskedelmi forgalomban nem kapható, még a szakszervizek sem férnek hozzá. A vizsgálat próbavásárlással indult, a revizorok 54 ezer forintért rendeltek diagnosztikai eszközt és szoftvert, de azokról sem számlát, sem nyugtát nem kaptak.

Az ellenőrzést a pénzügyőrök folytatták, munkájukat a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakértője is segítette. Megállapították, hogy a revizoroknak átadott autódiagnosztikai eszközök hamisítványok.

Az ügyvezető elismerte, hogy további hamis termékek is vannak a webáruházat működtető cége székhelyén, valamint az ahhoz tartozó melléképületekben és a járművében is, melyeket önként megmutatott.

A NAV munkatársai a cégvezető asztali számítógépét és laptopját is átvizsgálták a JAF szakértőjével, mindkettőn találtak illegális autódiagnosztikai szoftvereket. A lefoglalás előtt lehetőséget biztosítottak, hogy a számítógépekről a számára fontos legális tartalmakat átmásolja egy adathordozóra. Azonban az erre a célra elővett külső adattárolón is illegális autódiagnosztikai programok voltak, ezért azt is lefoglalták.

Összesen 81 hamis autódiagnosztikai eszközt, 552 hamis autóalkatrészt, valamint 80 illegális autóipari szoftvert foglaltak le munkatársaink az ügyvezetőtől, aki az illegális programok, illetve a hamisítványok árusításával a becslés alapján 95 millió forint kárt okozott a jogtulajdonosoknak. A NAV szerzői jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indított büntetőeljárást.

A hamisított autóalkatrészek és autódiagnosztikai eszközök kiszűrése fontos, mivel azok nemcsak a gazdasági szereplőknek okoznak jelentős károkat, hanem közlekedésbiztonsági kockázatot is jelenthetnek. A diagnosztikai eszközöket a járművekhez csatlakoztatva ugyanis hibakódokat lehet olvasni és törölni, de adatok felvitelére, vezérlők aktiválására, programozására is alkalmasak. Ezek a készülékek bevizsgálás nélkül megbízhatatlanok lehetnek, pontatlan, félrevezető adatokkal veszélybe sodorva az autó utasait, és más autósokat is. Ezért a kockázatok csökkentése és a további ágazati piactisztítás érdekében a NAV a jövőben is vizsgálni fogják az autószervizeket, illetve az autóalkatrész-forgalmazókat.

Címkék: NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni