Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Március 29. 07:09, csütörtök | Külföld
Forrás: mno / MTI

Ezért kellett meghalnia 22 gyermeknek?

Ezért kellett meghalnia 22 gyermeknek?

Miközben a svájci nyomozók Belgiumban hallgatják meg a két héttel ezelőtti belga busztragédia túlélőit, egy szakértő a baleset lehetséges okának a tempomat meghibásodását tartja.

Svájci és belga rendőrök műszaki vizsgálatokat végeznek egy hasonló autóbuszon, mint amely szerencsétlenül járt két hete egy svájci alagútban 28 ember (köztük 22 gyermek) halálát okozva. A svájci nyomozók meghallgatják a tragédia túlélőit is, igyekeznek rekonstruálni a baleset előtti pillanatokat – adta hírül a belga De Standaard honlapja.

Ugyancsak szerdán jelent meg egy belga utazási iroda igazgatójával interjú egy svájci lapban, amelyben az egykori buszsofőr elmondja: többször előfordult vele, hogy a sebességet rögzítő tempomat elromlott, nem tudta kikapcsolni. Szerinte ilyen hibára utalhat, hogy a belga busz fékezés nélkül ütközött az alagút falának.

Nem egy DVD okozta

Robert Mornan fontosnak vélte cáfolni azt a sajtóban elterjedt hírt, hogy a tragédiát egy DVD okozta, mert a sofőr az ütközés előtt filmet cserélt a lejátszóban. „Egyszer s mindenkorra tisztázzuk, hogy a DVD-lejátszó nem volt oka a balesetnek. A DVD-játszó a sofőr mögött, a lépcső alatt van, vagyis technikailag lehetetlen, hogy a vezető a lejátszót kezelje” – mondja Mornan.

A baleset kapcsán elmondta: „Nem voltak féknyomók a sierre-i alagútban. Ez arra utalhat, hogy probléma volt a tempomattal.” A tempomat állandó értéken tartja a jármű sebességét anélkül, hogy a sofőr a gázpedált nyomná. Elég csak hozzáérni a fékhez, a tempomat azonnal kikapcsol. De Mornan elmesélte, hogy pályája során háromszor volt problémája a tempomattal. „Megpróbáltam kikapcsolni a rendszert, sikertelenül. A busz változatlan sebességgel robogott. Utóbb soha senki sem tudta kideríteni, mi okozta a meghibásodást.”

Az egykori sofőr szerint a „féknyomok hiánya arra utalhat, hogy a buszvezető nem volt képes fékezni”. A svájci rendőrök egyelőre nem reagáltak az interjúra, és nem közöltek részleteket eddigi vizsgálataikról.

Mint azt megírtuk, múlt héten a Brüsszelhez közeli Leuvenben tartottak gyászszertartást a svájci buszszerencsétlenség áldozatainak emlékére. A svájci lapok arról írtak, az alagút, ahol a baleset történt, tökéletesen megfelelt az előírásoknak, de feszegették, hogy az előírások megfelelnek-e a baleset-biztonsági szempontoknak.

MTI / mno

Címkék: baleset, belga, busz, svájc, tempomat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése