Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. December 31. 18:01, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Emmi: több mint 40 százalékos a háziorvosok bérnövekedése

Emmi: több mint 40 százalékos a háziorvosok bérnövekedése

Jelentősen emelkedik a háziorvosi és fogorvosi praxisokban elérhető orvosi bértámogatás összege 2022. január 1-jétől.

Az emelkedés mértéke a praxisközösségek kategóriáiban 2020-hoz képest meghaladja a 40 százalékot, ezen felül a bért terhelő közterhek is csökkennek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, a kormány 2010-től kiemelten kezeli az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését, mindezt jól tükrözi, hogy a legnagyobb arányú bérnövekedés ebben az ágazatban történt.

Egy háziorvosi praxis átlagos havi bevétele 2010-ben 867 ezer forint volt, az idei évben - a háziorvosi, szakdolgozói bértámogatást követően - már 2,626 millió forint körül alakul havonta.

Hozzátették, hogy az egészségügyi béremelés kiterjedt a háziorvosokra is. A finanszírozási rendeletben szereplő orvosi bértámogatás teljes összege akkor illeti meg az érintett háziorvosi és fogorvosi szolgáltatókat, ha az orvost heti 40 órában foglalkoztatják, és a növekedés mértéke attól is függ, hogy az orvos szorosabb vagy lazább praxisközösséget vállal.

Közölték azt is, hogy január elsejétől emelkedik a háziorvosi és fogorvosi praxisokban dolgozó szakdolgozók bére is. A szakdolgozók bérfejlesztéséhez szükséges fedezettel emelkedik a praxisok finanszírozása.

Az Emmi kiemelte, az idei évhez képest a háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátásra több mint 75 százalékkal, fogászati ellátásra több mint 93 százalékkal magasabb összeget kíván a kormány fordítani jövőre.

Kitértek arra, hogy a Magyar falu programban az ötezernél kevesebb lakosú településeken 2019 és 2021 között 541 orvosi rendelő újult meg, több mint 12 milliárd forintból. Orvosi eszközök fejlesztésére 1708 nyertes pályázatot támogatott a program, négymilliárd forint értékben.

Így a Magyar falu programban összesen 16,1 milliárd forint értékben újultak meg a vidéki háziorvosi rendelők, hatmilliárd forintból pedig orvosi szolgálati lakások épültek.

A kormány kiemelt célja, hogy az egészségügyi dolgozók megkapják a megérdemelt társadalmi és anyagi elismerést, és biztosítottak legyenek számukra a megfelelő munkakörülmények - írta közleményében az Emmi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során