Hírek
2014. Április 03. 05:00, csütörtök |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Egészségünk ellenségei: a zsírok és a szénhidrátok!

A teljes napi ételbevitel maximum 20 százaléka tartalmazhat zsírt, illetve szénhidrátot, emellett kerüljük a telített zsírok és a transzzsírsavak, de részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavak fogyasztását. Ezeket betartva egészségesek maradhatunk és hatékonyan csökkenthetjük a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát – mondta a Rádió Orientnek adott interjújában Császár Albert, belgyógyász, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
A zsíroknak alapvetően három típusát különböztetjük meg: a főleg állati eredetű telített zsírok, a növényi eredetű telítetlen zsírok és a transzzsírsavak, amelyek a természetben csak a kérődző állatok húsában termelődnek, de az ételek – különösen a rántás és az olajban történő sütés – készítésekor is keletkeznek.
A telített zsírok károsak, mert nagyon magas kalóriatartalmúak és a szervezetben emelik a rossz (LDL) és csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet. Ezzel szemben a többszörösen telítetlen, növényi eredetű zsírok pedig csökkentik a káros LDL-szintjét. „Az érelmeszesedés legfontosabb rizikófaktora a magas koleszterinszint, mert bejutva az érfalba olyan gyulladásos folyamatot indít el, amelynek hatására megváltozik az érfal kapacitása, merevvé válik, nem tud tágulni. Ennek hatására az elhalt szövetekből plakkok, felrakódás alakul ki”- hívta fel a figyelmet a professzor. Hozzátette: a koleszterinszint csökkentésével megakadályozható ennek a folyamatnak az előrehaladása. Az erre felírt sztatinok arra is képesek, hogy ezeket a felrakódásokat eltüntessék, tehát megfordítják a folyamatot.
A nagyon sok telített zsírokat fogyasztók esetében megfigyelték, hogy gyakoribb a szív-érrendszeri megbetegedések és az agyi elhalásokban szenvedők száma. A telítetlen zsírokat megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztóknál pedig ennek a fordítottja igazolódott – mondta Császár Albert. Az egészséges táplálkozásban a zsírfogyasztás maximum 20 százaléka lehet a napi teljes bevitt kalóriamennyiségnek, ebből is a telített zsiradéknak 10 százalék alatt kell lennie – hívja fel a figyelmet a szakember. A telítetlen zsírok viszont előnyösek, ismert, hogy az omega3 zsírsavak csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Vigyázni kell azonban a szénhidráttal is, ami ugyanolyan káros mint a zsír, tehát ennek sem szabad a napi bevitel 20 százalékánál többnek lennie.
A legfontosabb a tudatos táplálkozás, s a legtöbbet szülőként tehetünk azért, hogy a gyerekek egészségesen étkezzenek. „Tudnunk kell, mit tartalmaz az étel, amit megeszünk. A legtöbb zsírt a húsok és a sajtok tartalmazzák. Lehetőleg a telítetlen zsírsavakat részesítsük előnyben” - zárta szavait a professzor.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 16. 07:28, szerda | Életmód
Utcaszínházi előadások is lesznek az Utcazene Fesztiválon Veszprémben
Július 17-19 között rendezik meg az Utcazene Fesztivált Veszprémben, az ingyenes rendezvényen hét színpadon, két utcazenész megállóban zenés produkciók, valamint Food Truck Show és utcaszínházi előadások is várják a közönséget.
2025. Július 15. 08:02, kedd | Életmód
Nyitottabb, szabadabb és zöldebb lesz a megújuló Citadella
Nyitottabb, szabadabb és zöldebb lesz a megújuló Citadella, amelyet 2026 tavaszán adnak át a látogatóknak - közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2025. Július 13. 08:59, vasárnap | Életmód
Zenés kastélytúra is várja a közönséget a pápai Haydn Fesztiválon
Koncertek, zenetörténeti városi séta és zenés kastélytúra is várja a közönséget a Budapesti Vonósok 28. Haydn Fesztiválján július 18. és 20. között Pápán.