Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Szeptember 29. 09:29, péntek | Helyi
Forrás: portfolio.hu

A történelem legnagyobb tévedései, amiket el sem hiszünk

A történelem legnagyobb tévedései, amiket el sem hiszünk

Nem mindig könnyű megjósolni, hogy mi lesz a következő nagy dobás a technika világában. Különösen aktuális ez most, amikor mindenki a negyedik ipari forradalomról beszél.

Nehéz elhinni, de annak idején volt, aki hülyeségnek tartotta a telefont, a televíziót, az iPodot, a Google-t, vagy a Netflixet. A CB Insights összegyűjtötte a történelem legnagyobb tévedéseit a technológiai újításokról.

AKI SZERINT A NETFLIX NEM VERSENYTÁRS

"Sem a RedBox, sem a Netflix nincs a radaron, mint versenytárs"

- nyilatkozta a videókölcsönző Blockbuster vezérigazgatója még 2008-ban a Motley Foolnak. És végül igaza is lett, tényleg nem lett versenytársa a Netflixnek. A streaming videózás ugyanis úgy letarolta a piacot, hogy két évvel később a Blockbuster kénytelen volt csődöt jelenteni.

Hasonlóképpen vélekedett az NBCU egyik vezetője, Alan Wortzel is, aki azt gondolta, hogy hülyeség, hogy az olyan tartalomszolgáltatók, mint a Netflix, majd leváltják a televíziós csatornákat. Ehhez képest most az NBC és a többi kábelszolgáltató azért küzd, hogy fennmaradjon a Netflix, a Hulu és társai mellett.

De a televízióval szemben annak idején hasonlóképpen sok volt a kétség, a 20th Centurty Fox egyik alapítója nem jósolt túl nagy jövőt a készülékeknek annak idején. Daryl Zanuck azt mondta, hogy az emberek meg fogják unni, hogy egy dobozt nézzenek egész este. Ha úgy vesszük, akkor végül is igaza volt, mert már nem egy dobozt, hanem egy kicsi kijelzőt nézünk esténként.

STEVE BALLMER SZERINT A GOOGLE NEM IS IGAZI CÉG

Ötszáz dollár? Ez a legdrágább telefon a világon. És az üzleti felhasználóknak nem is jó, mert nincs fizikai billentyűzete. Így pedig nem igazán használható e-mailezésre - mondta Steve Ballmer az első iPhone-ról. A világ azonban nem így gondolta, ehhez pedig elég megnézni, hogy hány darab iPhone-t és hány darab Microsoft-okostelefont adnak el manapság.

Nem csak az Apple-termékekkel kapcsolatban volt szkeptikus Steve Ballmer, de a Google-ről sem volt túl jó véleménnyel.

"A Google nem is egy igazi vállalat. Csak egy kártyavár."

Lehet, de akkor egy nagyon sokat érő kártyavár: anyavállalata, az Alphabet piaci kapitalizációja jelenleg 660 milliárd dollár, 100 milliárd dollárral több, mint a Microsofté.

A NINTENDO A MOBILJÁTÉKOKRÓL

A mobil játékok teljesen használhatatlanok fogyasztói szemmel - mondta a Nintendo észak-amerikai vezetője 2011-ben. Ezt valószínűleg már meggondolta, amióta 65 millió havonta aktív felhasználója lett a Pokemon Go játéknak.

KINEK KELLENÉNEK A SZÁMÍTÓGÉPEK?

Szerintem legfeljebb öt számítógép eladására van piac a világon - mondta Thomas Watson, az IBM elnöke 1943-ban. Végül is igaza lett, hiszen az IBM nem is adott el sokkal több személyi számítógépet azóta.

Nem az IBM-vezér volt az egyetlen hitetlenkedő a személyi számítógépeket illetően. Ken Olsen, a Digital Equipment alapítója 1977-ben, egy évvel azután, hogy az Apple bemutatta első számítógépét, azt nyilatkozta, hogy "Nem tudok elképzelni olyan okot, hogy az emberek számítógépet tartsanak az otthonukban." Nem lett igaza végül.

A MOTOROLA AZ IPODRÓL

Egy 2006-os konferencián beszélt a Motorola akkori elnöke, Ed Zander, akit a jelenlévők megkérdeztek arról is, hogy mit gondol az Apple hordozható zenelejátszójáról, az iPod Nanoról. Miután a Motorolának volt versengő terméke, ezért természetesen nem volt túl jó véleménnyel az Apple kütyüjéről: - Mi a francért jó a Nano? Ki hallgat meg ezer zeneszámot?

(A Motorola ROKR tárhelye 100 számra volt akkor elegendő.) Később természetesen azt mondta a cég, hogy Zander csak viccelt.

AZ ÖNVEZETŐ JAGUAROK

A Jaguar kutatás-fejlesztési részlegének vezetője, Wolfgang Epple 2015-ban azt mondta, hogy nem akarnak olyan robotot építeni, ami teherszállítást végez A pontból B pontba. Ehhez képest azóta 25 millió dollárt tettek a Lyft nevű cégbe, hogy felzárkózzanak az önvezető autózással a versenytársakhoz.

VOLT, AKI A TELEFONBAN SEM HITT

Alexander Graham Bell 1876-os találmányát a Western Union elnöke, William Orlon elektromos játéknak nevezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.