Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Június 04. 14:37, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A Portugáliából Angliába utazóknak is karanténba kell vonulniuk

A Portugáliából Angliába utazóknak is karanténba kell vonulniuk

Jövő keddtől a Portugáliából érkezők sem léphetnek be Angliába karanténkötelezettség nélkül - jelentette be csütörtökön Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen EU-tagország sem maradt a brit kormány "zöld" utazási listáján.

A döntést hatalmas felháborodással fogadták a brit turisztikai cégek és a légitársaságok szakmai szervezetei.

A zöld kategóriás, vagyis az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országok listájára a csütörtökön megtartott, a rendszer májusi bevezetése óta első felülvizsgálaton nem került fel újabb ország, így Magyarország sem, amely az EU immár összes többi tagországával együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között van.

A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

Shapps azzal indokolta Portugália - az eddigi egyetlen zöld kategóriás EU-ország - átsorolását a sárga kategóriába, hogy Portugáliában az elmúlt időszakban csaknem megkétszereződött a pozitív koronavírus-tesztek aránya az összes elvégzett szűrővizsgálaton belül.

A brit közlekedési miniszter hozzátette: aggodalom forrása az is, hogy Portugáliában észlelték a koronavírus először Indiában azonosított - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által Delta néven nyilvántartott - változatának egyik újonnan izolált, úgynevezett "nepáli" alvariánsát, és egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a változat nem csökkenti-e a koronavírus elleni oltások hatékonyságát.

A brit közlekedési tárca nem sokkal Shapps nyilatkozata után, csütörtök este közzétett részletes ismertetéséből kiderül az is, hogy hét ország - Afganisztán, Bahrein, Costa Rica, Egyiptom, Srí Lanka, Szudán, valamint Trinidad és Tobago - a legszigorúbb, vörös kategóriába került át.

A vörös kategóriába sorolt országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént.

E karantén költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font (több mint 700 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

A zöld kategóriában van a legkevesebb ország: ide tartozik Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Brunei, Izland, Gibraltár, a Falkland-szigetek, a Feröer-szigetek, az együtt nyilvántartott dél-atlanti Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek, valamint a szintén együtt szereplő Szent Ilona, Tristan da Cunha és Ascension szigetei.

A sárga kategória a legnépesebb országcsoport. A brit kormány ide sorolja Magyarországot és - Portugália jövő keddtől érvényes átsorolásával - az összes többi EU-tagállamot, így a brit turisták legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozó Spanyolországot, Görögországot és Olaszországot is.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek továbbra is tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük, és a két angliai szűrővizsgálathoz szükséges eszközöket még indulásuk előtt saját költségükön meg kell rendelniük angliai tartózkodási címükre a brit kormány erre kialakított online felületén.

A brit kormány új intézkedéseit hatalmas felháborodással fogadták a brit turisztikai cégek és a légitársaságok szakmai szervezetei.

A brit légitársasági pilóták szövetségének (BALPA) csütörtök esti nyilatkozata szerint "az utolsó szöget jelentheti a brit utazási szektor koporsójában" az a tény, hogy egyetlen ország sem került át a karanténmentes zöld kategóriába.

Brian Strutton, a pilótaszövetség főtitkára "teljes katasztrófának" minősítette ezt a döntést, és azt valószínűsítette, hogy ennek következtében további légitársaságok mennek tönkre.
Strutton szerint a brit kormány biztonságos országokat sorol a sárga és a vörös kategóriába, figyelmen kívül hagyva a járványügyi bizonyítékokat is.

"Légitársaságainknak szükségük van az idei nyári szezonra ahhoz, hogy egyáltalán megmaradjanak. A kormánynak fel kell hagynia logikátlan, túlzottan óvatoskodó hozzáállásával, amely egy teljes, egykor virágzó iparágat tesz tönkre" - fogalmaz csütörtöki nyilatkozatában a BALPA vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése