Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 03. 11:48, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A legnagyobb fejlődő országokban terjeszkednek a globális kiskereskedelmi láncok

A legnagyobb fejlődő országokban terjeszkednek a globális kiskereskedelmi láncok

A legnagyobb fejlődő országok, kiváltképp a BRIC csoport (Brazília, Oroszország, India és Kína) a legvonzóbbak továbbra is a globális kiskereskedelmi hálózatok számára, Magyarország ugyanakkor nincs a 30 legvonzóbb ország között - derül ki az A.T. Kearney Global Consumer Institute kutatóintézet legfrissebb jelentéséből.

Az intézet most tette közzé 2012-es Globális Kiskereskedelmi Növekedési Indexét (GKNI), amelyet 2002 óta publikál. A tanulmány a globális kiskereskedelmi terjeszkedés szempontjából legvonzóbb 30 fejlődő országot rangsorolja; Magyarország nincs a listán, amelyet Brazília vezet.
Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint kiskereskedelmi terjeszkedési szempontból az 1990-es évek derekán nyíló magyar piaci lehetőségek 2011-re kimerültek.
"A magyar fogyasztók rendelkezésre álló jövedelme számos fejlődő ország lakosságáéhoz viszonyítva jelentősebb, míg elvárásaik igazodtak a magas színvonalú, modern kiskereskedelmi környezethez. A hazai és külföldi cégek által diktált piaci verseny kiélezett, a kiskereskedelmi célú ingatlan árak szintje magas és a piacnyitás egyetlen hatékony módja évek óta a felvásárlás" - idézi a közlemény Tomislav Čorakot, az A.T. Kearney junior partnerét.
Míg Magyarország a 2002-es és 2003-as GKNI rangsor 2., illetve 3. helyét foglalta el, 2007 óta nem szerepel a listán. Arra, hogy Magyarország miért nem tartozik a kiskereskedelmi terjeszkedési szempontból 30 legvonzóbb ország közé, további magyarázatot ad a jelenlegi válságos gazdasági helyzet - áll a közleményben.
"A magyarok vásárlóereje csökkent, aminek azonnali jele, hogy a fogyasztók a többi között kevesebbet költenek élelmiszerre, rekreációs és kulturális tevékenységekre, éttermekre és turisztikai szálláshelyekre. A magyar kiskereskedelmi piaci szereplőknek tehát az elmúlt időszakra jellemzően számos kihívással kell megküzdeniük pozíciójuk megtartása érdekében" - tette hozzá Čorak.
A rangsorban első Brazíliában 12 százalékkal nőtt az egy főre eső kiskereskedelmi értékesítés az elmúlt 4 évben. Az ország kiskereskedelmi szektora tavaly 15 százalékkal bővült, míg a lakossági fogyasztás 2007 óta évente 9 százalékkal nő. A második helyezett a rangsorban Chile, a harmadik pedig Kína.
A közlemény szerint a 2012-ben újonnan rangsoroltak között számos "csiszolatlan gyémánt" válik egyre vonzóbbá a globális kereskedők, kiváltképp a specializált és luxuscikk szektorokban tevékenykedők számára. Ilyen ország például a rangsorban 6. Grúzia, Omán, amely a 8. helyet foglalja el, vagy a 9. Mongólia.
Tekintettel arra, hogy a "vérszegény" európai és észak-amerikai piacokhoz képest a fejlődő országok milyen rohamosan fejlődnek, az elmúlt öt évben az egyesült államokbeli Wal-Mart, a francia Carrefour, az egyesült királyságbeli Tesco és a német Metro Csoport forgalma két és félszer gyorsabban nőtt a fejlődők piacán, mint a hazai piacaikon - olvasható a kutatóintézet elemzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során