Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Október 16. 08:47, szombat | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: instagram.com/coldplay

A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre

A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre

A Coldplay együttes vállalta, hogy 2022-es világturnéja 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár majd, mint 2016-os turnéja.

A brit rockbanda egy sor kezdeményezéssel csökkenti energiafelhasználását, egyebek mellett "szinte kizárólag" megújuló energiát használnak majd a fellépéseken.

Az arénákba "kinetikus padlót" telepítenek, hogy a rajongók által a koncert alatt létrehozott energiát is hasznosítsák. Emellett amint a zenekar megérkezik, napelemeket helyeznek el a küzdőtéren, a színpadon és a szabadtéri stadionok más részein, hogy energiát termeljenek a koncert előtt. A hálózati áram szintén megújuló forrásokból származik majd. Maga a színpad újrahasznosítható és fenntartható anyagokból, többek között bambuszból és újrahasznosított acélból épül.

A turné útvonalát úgy tervezték meg, hogy a lehető legkevesebb repülőjáratot kelljen használni, és a zenekar felárat fizet a fenntarthatóbb légi üzemanyagért.

Azok a rajongók, akik vállalják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású utazást, és ezt egy alkalmazáson keresztül igazolják, kedvezményeket kapnak a koncertek helyszínén.

A zenekar azt is vállalta, hogy minden eladott jegy után legalább egy fát ültetnek. A rajongók által viselt világító karkötők, a Coldplay koncertjeinek jellegzetes kellékei, komposztálható anyagokból készülnek majd. A karkötők zömét újrahasznosítják, gyártásukat 80 százalékkal csökkentik.

A koncerteken felhasznált konfetti biológiailag lebomló lesz, és a zenekar "arra törekszik, hogy megszüntesse az egyszer használatos műanyag vizespalackok értékesítését" - idézte a banda zöld programját a The Guardian online kiadása.

"A bolygó éghajlati válsággal néz szembe. Ezért az elmúlt két évben környezetvédelmi szakértőkkel konzultáltunk, hogy ezt a turnét a lehető legfenntarthatóbbá tegyük, és ami ugyanilyen fontos, hogy kihasználjuk a fellépésekben rejlő lehetőségeket az ügy előmozdítására. Nem fogunk mindent jól csinálni, de elkötelezettek vagyunk amellett, hogy mindent megtegyünk, amit csak tudunk, és megosztjuk, amit tanulunk" - fogalmazott közleményében a Coldplay.

A 30 előadásból álló turné március 18-án kezdődik Costa Ricán, aztán Dominikán, Mexikóban, az Egyesült Államokban és több európai országban is fellép a banda, majd Brazíliában fejezi be a koncertezést.

A Coldplay Music of Spheres című új albuma pénteken jelent meg.

A Massive Attack brit együttes a közelmúltban rendelt meg egy jelentést a Manchesteri Egyetemtől, amely azt vizsgálta, hogy milyen hatásai vannak a turnéknak. A jelentés azt javasolta a művészeknek, hogy ne utazzanak magángépekkel, a fesztiváloknak és a helyszíneknek pedig azt, hogy csökkentsék a villamosenergia-felhasználás mértékét.

Több brit független zenekiadó már vállalta, hogy csökkenti karbonlábnyomát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.