Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Október 09. 10:07, hétfő | Helyi
Forrás: hvg.hu

5-10 mp alatt feltöltődhet egy telefon, ha kicserélnénk az aksiban egy alkatrészt

5-10 mp alatt feltöltődhet egy telefon, ha kicserélnénk az aksiban egy alkatrészt

Amerikai kutatók a jelenleg használatos akkumulátorok elektródáit cserélnék le. Ettől, reményeik szerint, szó szerint másodpercek alatt töltődne fel egy okostelefon, pár perc alatt pedig egy elektromos autó.

A mai technológia számára az akkumulátorok fejlesztése felér a Szent Grál keresésével. A gyártók igyekeznek minél erősebb és gyorsabban feltölthető akkumulátort készíteni, és bár számos biztató fejlesztés készült az elmúlt években, A megoldást egyelőre még senki sem találta meg. Az amerikai Drexel Egyetem kutatói most bíznak benne, hogy nekik sikerült.

  • Olyan akkumulátortechnológiát fejlesztettek, amivel pillanatok alatt fel lehetne tölteni a mobiltelefont, laptopot, elektromos autót és minden olyan eszközt, ami ma akkumulátorral rendelkezik.

A kutatók ehhez egy korábban nem alkalmazott megoldást kísérleteztek ki. A Drexel szakemberei az MXene nevű nanoanyagból fejlesztettek elektródákat, amivel megoldható lenne a mai, kémiai akkumulátorok extrém gyors töltése. Az anyag ugyanis rendkívül jó vezető, ugyanakkor lehetővé teszi az ionok szabad áramlását is. Ennek köszönhetően egy mai okostelefont másodpercek, egy elektromos autót pedig percek alatt lehet majd feltölteni.

  • Mindez azért is nagyon fontos előrelépés, mert az elektromos autókkal szemben még mindig megvan az a fajta ellenérzés, hogy túl kicsi a hatótávolsága, és túl sokáig tart feltölteni – még a gyorstöltővel is. Így azonban nem sokkal fog tovább tartani az egész, mint egy sima tankolás.

A Drexel kutatói szerint még évekbe telhet, mire a fejlesztésből kész termék lesz, ugyanakkor az, hogy mindez a jelenleg is használatos akkumulátorokkal együtt használható, kifejezetten praktikussá teszi, így ugyanis nem egy teljesen új típusú akkumulátort kell legyártani, csupán egy alkotórészét kell kicserélni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: